19 June 2013

Healthy crépes

I made this crepes for sunday's family brunch last week. These are much easier for frying than normal crepes because they dont't singe. I made neutral flavor, but you can add more salt or more sugar, it depends what you prefer.

Tyhle palačinky jsem dělala minulý týden na nedělní rodinný brunch. Jsou mnohem jednodušší na smažení než normální palačinky, protože se vůbec nepřipalují. Udělala jsem je bey příchuti, ale je možné do těsta přidat více soli nebo cukru, záleží, co máte radši.

RECIPE:
250g buckwheat flour or Spelt flour
1 egg
500ml water
dash of salt (or one tea spoon of salt or one tea spoon of sugar)
2 table spoons of melted lard or butter
oil or butter for frying


Put flour, egg, salt and water into a bowl and prepare dough. Let it stand for two hours, or for all night. Then whip it again and add melted lard or butter. Fry in hot pan.


RECEPT:
250g pohankové nebo špaldové mouky
1 vejce
500ml vody
špetka soli (nebo lžička soli, nebo lžička cukru)

2 lžíce rozehřátého sádla nebo másla
tuk na smažení

Mouku, vejce sůl a vodu zpracujeme v míse a necháme min 2 hodiny odležet v lednici, klidně i přes noc. Poté znovu prošleháme a přidáme rozehřáté sádlo nebo máslo. Smažíme na rozpálené pánvi potřené tukem.



4 comments:

  1. Hned jsem z té fotky poznala, že jsou ze špaldové mouky :) Dělám je totiž také! Takhle s nutelou jsou úplně nejlepší, yummy :))
    http://angellovely-things.blogspot.cz

    ReplyDelete
  2. vypadají úžasně, díky za tip! :)
    Suzanne

    ReplyDelete
  3. ó, mňa,. tie vyzerajú skvele!
    vďak za recept, určite vyskúšam!

    Kejmy ♥.

    ReplyDelete
  4. That looks delicious! You really have an amazing blog. Would you like to follow each other on bloglovin?

    Love,
    Lemiza

    www.styleandmetric.com

    ReplyDelete

Thank you so much for your lovely comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...