20 September 2015

PAVLOVA


Pavlova v Austrálii, Meringue ve Francii, u nás Bezé, pro babičky pusinkový dort.. Mnoho názvů, jeden luxusní recept. Krása dortu (naaranžovaného s kapkou talentu foodstylisty) udělá dojem za při každé příležitosti. Náročnost bych jako perfekcionista radši nekomentovala, ale pavlova je právě dokonalý, jen když není dokonalý. Na receptu oceňuji, že sněhové korpusy můžete připravit pár dnů předem a ozdobit šlehačkou s ovocem až v den D.

RECEPT:
 8 bílků (pokojové teploty)
 300g moučkového cukru
 holandské kakao
 špetka soli

1000ml smetany ke šlehání

1000ml zakysané smetany
300-400g hořké čokolády

lesní ovoce na ozdobu


Roztopíme horkovzdušnou troubu na 180 stupňů/200 elektrickou.
Posupně vyšleháváme bílky se špetkou soli a po lžících přidáváme cukr. Když je sníh dostatečně tuhý, opatrně přidáme holandské kakao, aby vzniklo mramorování.
Na dva plechy vyložené pergamenovým papírem nakreslíme 2-4 stejně velké kruhy. Podle nich formujeme obláčkové pusinky, které po upečení ještě cca o 2cm nabydou). Kolik pusinek, tolika patrový dort.
V troubě snížíme teplotu a sušíme na 120-140 stupňů asi 75minut. Hlavně troubu během pečení neotvírat! Pusinky se leknou a nevylezou.
Po dopečení vypneme troubu a lehce otevřeme dvířka, ale ještě nevyndavat. Když se zdá, že trouba docela vychladla, vyndáme plechy s pusinkami a můžeme je odlepit z papíru.
Pak přichází na řadu fantazie a kreativita, také špetka talentu pro šlehání šlehačky.
Na korpus přijde vrstva zakysané smetany, do které jsme předem vmíchali rozehřátou čokoládu, a vrstva neslazené šlehačky. Opatrně přidáváme další patra pusinek a postupujeme jako u první vrstvy. Nahoru, na poslední vrstvu šlehačky ledabyle naaranžujeme kopec lesního ovoce a můžeme pocákat hořkou čokoládou. ideálně nedokonalé je, když pár kousků ovoce popadá na servírovací tác okolo a trocha čokolády steče po krajích dortu.
Hotový dort můžete dobývat lžičkou přímo z podnosu, nebo ho nechat minimálně hodinu odležet v lednici a naporcovat. Pokud se obáváte zhroucení pater, místo dortu lze vytvořit i pohárky vrstvením rozlámaných pusinek, šlehačky a ovoce.


3 comments:

  1. Mňam vyzerá to skvele! Super článok :)

    ReplyDelete
  2. Tak to je naprostá dokonalost :) !!!!

    ReplyDelete
  3. Táto torta ma už veľmi dlho láka, avšak ešte som sa nedostala k tomu ju upiecť, ale čoskoro sa k tomu snáď dokopem :):D
    The Noela

    ReplyDelete

Thank you so much for your lovely comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...