18 March 2018

Run Fast Eat Slow book


Miluju jídlo. Dobré, čerstvé, barevné, pestré, sladké i slané. Opravdové jídlo!
Sice jsem na blog nepsala žádný článek ohledně Vánoc, ale zmínka o dárku od mého přítele je doslova nutnost. Knížka Run Fast Eat Slow se lehce dostala na seznam mých TOP 5.
Za posledních 9 let jsem toho o stravování četla a nastudovala mnoho. Ale čím víc toho vím, tím víc mi přijde, že žádná pravidla stravování nemůžou existovat. Každý jsme jiný a zajímavé je, že ačkoliv toho mám nastudováno a vyzkoušeno opravdu dost, stěží bych si v dnešní době troufla někomu kecat do toho, co jí, nemluvě o sestavování jídelníčků. Začínám se dost přiklánět k názoru na intuitivní stravování. Neříkám, že počítat si makroživiny je špatné, naopak lidem, co nemají odhad, to může opravdu pomoct najít balanc a naučit se přiměřeným porcím. Sama jsem si dost dlouho vážila jídlo a to hlavně z důvodu, že jsem měla tendence stravu podceňovat. Teď si hlídám jen bílkoviny a zbytek nechávám na intuici - hlad, množství energie, zvláštní chutě, atd..
Proto se mi velice zalíbila kniha z nakladatelství Jota - Run Fast Eat Slow, kterou napsala americká maratonská běžkyně, olympijská medailistka a držitelka amerického rekordu Shalane Flangan spolu se svou běžeckou přítelkyní E. Kopecky, která je šéfkuchařkou. V knize Shannon zmiňuje, že k žádnému receptu nenajdete nutriční hodnoty (pokud si je sami nevypočítáte).  O tom to právě je. Není až tak důležité, kolik jídlo obsahuje S,T,B, pokud obsahuje vše, pokud všechny ingredience jsou té nejvyšší kvality. 
Ať už jste běžci nebo ne, knížku si zaručeně zamilujete.



Quinoa superfood salát
Tento recept není přesně podle knihy, ale řídila jsem se jedním pravidlem - zakomponovat do salátu suroviny, které dodají energii, vitaminy, budou obsahovat všechny makronutrienty a hlavně jejich kombinace bude chutnat geniálně!

RECEPT
- 200g směsi listů rucola / špenát
- 150g bazalkové pesto
- 150g quinoa (vážená za sucha) - uvaříme dle návodu
- 100g ředkvičky
- 100g piniové oříšky
- 400g předvařené nebo pečené červené řepy
- 80g nastrouhané mrkve
- kozí sýr na podávání

zálivka do salátu:
- šťáva z 1 citronu
- 4 lžíce datlového sirupu
- sůl


1 comment:

  1. mňam, toto vyzerá veľmi dobre! ďakujem za tip, určite niekedy vyskúšam ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    ReplyDelete

Thank you so much for your lovely comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...